Completed

2021

Size

3,000 sf.

Location

University Park, PA

Program

Central flex space, instructional lab, small-group meeting rooms, study room, administrative offices.

LEARNING ON DISPLAY

Static laboratory layouts evoke a staunch commitment to established methodologies. In rapidly evolving fields, such as nuclear engineering, modular lab layouts allow both lecturers and researchers to coordinate the space according to their needs rather than being forced to adapt their workflow to the space’s constraints. Large windows integrate classroom and study spaces, and all benches and support structures are on wheels. Technological integration in the form of large overhead monitors and projectors, fed either by another device or by the document camera mounted in the ceiling, allow intimate instruction within and beyond the laboratory walls.

 

COST-EFFICIENT FABRICATION

The Nuclear Engineering Innovation Commons ceiling blended pragmatic and aesthetic considerations to create a dynamic point of interest. Our repurposing of a standard suspension grid for this custom ceiling element highlighted resourcefulness in the design. By using basswood, we were able to control both weight and cost while appreciating the material’s inconsistencies as a feature rather than a problem to be corrected. From conception to execution, we achieved the design concept while trimming implementation costs by 70%.

MODULAR USER EXPERIENCE

The Nuclear Engineering Innovation Commons has been transformed from a cramped, dark series of hallways to a bright, open space which serves as the entry point into the Hallowell Building’s Nuclear Engineering program spaces. As the department’s most diversely used and public-facing space, the Commons was designed to cater to a variety of uses, ranging from casual study to formal learning or presentation. Nearly every furniture unit is mobile, and this flexibility offers users bespoke control over their environment and its utility. In order to address the end-users’ needs, the space needed to accommodate a variety of group spatial and functional purposes, including:

1. Levels of Interaction – Members of the department determined that the space would need to accommodate students and faculty that may be working alone doing individual projects or studying, small work groups, working sessions, and tutoring, class-size lectures, and large department meetings and events.

2. Levels of Enclosure – with an understanding of how the space would be used, it was determined that the end-users would need to have a variety of levels of enclosure. The space was to provide completely open collaborative and social spaces, semi enclosed areas defined by furniture, and fully enclosed classrooms and study rooms.

3. Levels of Activity – Within the variety of spaces, the commons needs to support various levels of interaction from quiet introverted interactions to large vibrant collaborative scenarios

Back to Top